Застосування ігрових технологій у процесі підготовки майбутніх учителів до професійної діяльності - Кириленко, Валерій; Кириленко, Неля; Крижановський, Андрій (Вінниця : Друк плюс, 2023)
У статті розглядаються методи вдосконалення підготовки майбутніх учителів до використання інформаційно-комунікаційних технологій у майбутній професійній діяльності за допомогою ігрових технологій. Описуються нововведення, що впроваджуються в навчальний процес закладів загальної середньої та вищої освіти, акцентується увага на професійному розвитку студентів, що значною мірою пов’язаний із розвитком їхнього творчого потенціалу. Стаття досліджує можливості використання ігрових технологій у навчанні майбутніх учителів. Автори аналізують особливості застосування ігрових технологій, що допомагають зробити навчальний процес цікавішим та ефективнішим. Проаналізовано основні підходи до застосування ігрових технологій у навчальному процесі та описано конкретні методи та приклади їх використання в підготовці майбутніх учителів. Автори розглядають роль ігрових технологій та висвітлюють їх позитивний вплив на мотивацію студентів до навчання. В результаті проведеного експерименту відмічається підвищення не тільки загального рівня комп’ютерної грамотності студентів, а й значне поліпшення їхнього творчого мислення, адже створені ними ігрові програми стають продуктом їхньої власної перетворюючої діяльності й містять виражений творчий компонент. Доведено, що саме комп’ютерні дидактичні ігри, ставши засобом фантазування і розвитку уяви, сприяють розвитку інтуїції, розвитку творчого мислення та знаходженню нестандартних підходів для виконання пізнавальних завдань, а впровадження ігрових технологій є одним із засобів успішного розв’язання творчих завдань майбутніми учителями. Загалом, стаття надає важливу інформацію для викладачів, які здійснюють підготовку майбутніх учителів та інших спеціалістів у галузі освіти, зацікавлених у використанні ігрових технологій. Автори доводять, що використання таких технологій може зробити навчання більш доступним і всебічним у підготовці майбутніх учителів до професійної діяльності.
Keywords: інформаційно-комунікаційні технології; ігрові технології; комп’ютерні дидактичні ігри