Сприйняття синтаксичної нестандартності в поетичному дискурсі - Похилюк, Олена; Pochyluk, Ołena (Instytut Filologii Wschodniosłowiańskich UAM, 2026)
This article explores the cognitive and communicative parameters of perceiving syntac tic non-standardness in contemporary poetic discourse. Using Tetiana Yakovenko’s collection In the Depths of Heavens… (2020) as a primary source, the study identifies how syntactic deviations function as linguistic-aesthetic signs of culture. The research integrates classical theories of style with modern cognitive linguistics, analyzing mechanisms such as “defamiliarization”, cognitive delay, and affective resonance. It is argued that intentional syntactic non-standardness structures a non-canonical communication space, forcing the recipient to transition from linear decoding to deep interpretation. The findings suggest that such deviations transform grammatical structures into intellectual codes, ensuring the continuity of high literary traditions and enhancing the aesthetic impact on the reader.
Perception of syntactic non-standardness in poetic discourse
O czasopiśmie. Zakres i zasięg czasopisma Celem czasopisma jest publikacja efektów szeroko rozumianych badań ukrainistycznych, które są adresowane zarówno do polskich, jak i zagranicznych znawców, a także miłośników kultury ukraińskiej. Zakres tematyczny czasopisma obejmuje: językoznawstwo i literaturoznawstwo ukraińskie, językoznawstwo konfrontatywne polsko-ukraińskie, zagadnienia związane z akwizycją języka obcego (w szczególności języka ukraińskiego jako obcego), polsko-ukraińskie badania komparatystyczne w zakresie literackim, językowym i kulturowym, teoretyczne i praktyczne aspekty przekładoznawstwa. Na łamach pisma ukazują się pzeważnie teksty filologiczne (literaturoznawcze i językoznawcze), ale mile widziane są również teksty folklorystyczne, antropologiczne, kulturoznawcze, historiograficzne. Artykuły publikowane są w języku ukraińskim, polskim i angielskim oraz abstraktami w każdym z powyższych języków, dzięki czemu periodyk posiada zasięg międzynarodowy. Czasopismo dąży do rozszerzania przestrzeni dialogu w zakresie wiedzy o Ukrainie i przyczynia się do pogłębienia refleksji dotyczącej problemów ukraińskiego języka, literatury, myśli filozoficznej i religijnej, historii. Redakcja zachęca autorów do zaprezentowania badań o charakterze interdyscyplinarnym i innowacyjnym, inspiruje do dyskusji i polemik, pozwalających na zredefiniowanie kierunków i ścieżek rozwoju szeroko rozumianej wiedzy ukrainistycznej i ukrainoznawczej, która obecnie w większym stopniu niż dotąd uwzględnia perspektywę kulturoznawczą. Udział autorów z afiliacją zagraniczną w ostatnie lata wynosi 60–80 procent
Keywords: poetic discourse; syntactic non-standardness; cognitive linguistics; linguistic-aesthetic signs of culture; affective resonance; Tetiana Yakovenko; defamiliarization