Інтерактивні вправи як ефективна форма практичного засвоєння граматичного матеріалу в початковій школі - Похилюк, О. М.; Свєженцева, Н. А. (European Conference (https://eu-conf.com/), 2026)
Сучасна система освіти України орієнтується на компетентнісний підхід, що передбачає не лише засвоєння знань, а й формування практичних умінь та навичок. У початковій школі особливого значення набуває навчання української мови, оскільки саме на цьому етапі закладаються основи мовленнєвої культури та граматичної грамотності учнів. Традиційні методи навчання граматики, які передбачають переважно пояснення правил та виконання однотипних вправ, не завжди забезпечують достатній рівень активності учнів. Молодші школярі потребують таких форм організації навчальної діяльності, які залучають їх до активної участі в процесі пізнання. Як зазначає В. Маркевич, використання активних форм роботи дозволяє «забезпечити високу мотивацію, міцні знання, творче мислення та формування комунікативних умінь учнів».
-
Keywords: інтерактивні вправи; компетентнісний підхід; Нова українська школа; вивчення граматичного матеріалу