Історичний розвиток гармонійного виховання дітей дошкільного віку - Пугаченко, Олена (Вінницька міська друкарня, 2023)
The article describes the origins of the problem of harmonious upbringing of preschool children. The opinions of scientists who were engaged in solving this problem are given. Comprehensive historical and genetic analysis was facilitated by general scientific, general pedagogical research methods, information from philosophy, psychology, and preschool pedagogy. The essence of kalokagatia, which symbolizes the physical, moral and aesthetic perfection of a person on the example of ancient culture, is revealed, and its place in modern pedagogy, in particular in preschool education, is determined. The peculiarities of the understanding of the physical, moral and aesthetic components of child education in the context of historical pedagogical paradigms: traditionalist, sociocentric, and humanistic have been revealed. The consideration of this issue became the basis for defining the main idea - the education of a harmonious person, which is based on the education of the "beauty of the body and spirit" and the generalization of the accumulated world and national experience at the level of synthesis of the formation and development of the phenomenon of physical, moral and aesthetic unity in the process of raising a child.
У статті описано витоки проблеми гармонійного виховання дітей дошкільного віку. Наведено думки вчених, які займалися вирішенням цієї проблеми. Комплексному історико-генетичному аналізу сприяли загальнонаукові, загальнопедагогічні методи дослідження, відомості з філософії, психології та дошкільної педагогіки. Розкрито сутність калокагатії, яка символізує фізичну, моральну та естетичну досконалість людини на прикладі античної культури, та визначено її місце в сучасній педагогіці, зокрема в дошкільній освіті. Розкрито особливості розуміння фізичної, моральної та естетичної складових виховання дитини в контексті історичних педагогічних парадигм: традиціоналістської, соціоцентричної та гуманістичної. Розгляд цього питання став основою для визначення основної ідеї – виховання гармонійної особистості, яка базується на вихованні «краси тіла та духу» та узагальненні накопиченого світового та національного досвіду на рівні синтезу формування та розвитку феномену фізичної, моральної та естетичної єдності в процесі виховання дитини.
Keywords: preschool child; harmonious upbringing; kalokagatia; physical; moral; aesthetic development; origins; formation; дитина дошкільного віку; гармонійне виховання; калокагатія; фізичний; моральний; естетичний розвиток; походження; формування