Інноваційність у структурі професійної культури менеджера - Ковальчук, Василь Іванович; Агейкіна-Старченко, Тетяна Володимирівна (Україна, Львівська обл., Винники : Кошовий Б.-П. О., 2024)
Професійна культура менеджерів в галузі освіти має важливе значення в сучасних умовах розвитку суспільства, а інноваційність у її структурі стає особливо значущою. Впровадження інновацій підвищує здатність закладу освіти конкурувати на ринку освітніх послуг та сприяє його розвитку. Метою статті є аналіз наукової літератури з метою визначення сутності професійної культури та її складників, а також визначення ролі інноваційності в структурі професійної культури. Методи дослідження - теоретичний аналіз і синтез ідей, результатів, теоретичних положень, представлених у науково-педагогічній літературі; узагальнення та систематизація результатів існуючих досліджень з даної теми. Результати дослідження: аналіз наукових праць дозволив визначити сутність поняття «професійна культура»; встановлено, що інноваційність є ключовим складником професійної культури менеджера в галузі освіти, що визначає його здатність адаптуватися до сучасних викликів та впроваджувати ефективні рішення; інноваційна діяльність менеджера охоплює різні аспекти управлінської роботи і передбачає ряд важливих функцій та завдань, які спрямовані на покращення якості освіти та розвиток закладів освіти; визначено необхідність інтеграції знань з різних галузей для підвищення ефективності процесів управління. У висновках зазначено, що: високий рівень професійної культури менеджера є ключовою умовою для успішного функціонування закладів освіти; інноваційність, як складник професійної культури, дозволяє менеджерам ефективно адаптуватися до сучасних викликів і впроваджувати ефективні рішення; упровадження інноваційних підходів і управлінських практик підвищує конкурентоспроможність та якість освітнього процесу; система підготовки менеджерів повинна бути спрямована на розвиток професійних і особистісних якостей, необхідних для впровадження інновацій, що забезпечить стійкий розвиток і адаптивність закладів освіти у динамічному середовищі.
Keywords: професійна культура; структура професійної культури; менеджер в галузі освіти; майбутні менеджери; інноваційність