Формування національної ідентичності здобувачів освіти засобами фольклорних творів - Похилюк, О. М.; Зарудняк, Н. І. (Львівський національний університет імені Івана Франка, Центр українсько-європейського наукового співробітництва, 2026)
Фольклорні твори в системі формування національної ідентичності виконують низку критично важливих функцій: когнітивну (пізнання світу через національні категорії), аксіологічну (засвоєння системи цінностей), комунікативну (забезпечення зв’язку між поколіннями) та консолідаційну (об’єднання індивідів у цілісну спільноту). Завдяки своїй здатності акумулювати найважливіші риси національного буття, фольклор залишається невичерпним джерелом для регенерації національної свідомості. Як підсумовують сучасні дослідники, ідентичність – це не статична даність, а процес постійного «розповідання історій» про самих себе, і саме фольклор надає для цього розповідання найбільш переконливу та естетично довершену мову. В умовах сучасних викликів фольклор продовжує відігравати роль захисного бар’єру та креативного ресурсу, що дає можливість українській нації зберігати свою унікальність у світовому культурному просторі, інтегруючи традиційні смисли в контекст сучасної цивілізації. Фольклор постає цілісною системою, що формує цілісну особистість – громадянина, свідомого своєї історії, культури та відповідальності перед майбутнім своєї нації.
-
У збірнику представлено матеріали всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Маркери стійкості й оптимізму в метамодерному горизонті літературної освіти» (27 квітня – 7 червня 2026 року).
Keywords: національна ідентичність; фольклор; генеза української культури; "духовна держава"; обрядовий аспект фольклору