Технологія реєстрації рухів очей як засіб об’єктивізації когнітивної діяльності читача - Похилюк, Олена (Комунальний заклад вищої освіти "Кременчуцька гуманітарно-технологічна академія’’ Полтавської обласної ради, 2026)
Сучасна філологічна наука перебуває на етапі активної зміни парадигм, де класичний лінгвістичний аналіз тексту все частіше доповнюється методами когнітивної психології та нейрофізіології. Дослідження поетичного мовлення, яке за своєю природою є девіантним відносно загальномовних норм, потребує інструментарію, здатного зафіксувати не лише результат інтерпретації, а й сам процес сприйняття. У цьому контексті технологія реєстрації рухів очей (айтрекінг) стає незамінним засобом об’єктивізації когнітивної діяльності читача. Поезія ХХІ ст., характеризуючись складною ієрархією смислів та деструкцією стандартних синтаксичних схем, створює особливий тип візуального та ментального навантаження. Проблема полягає в тому, що традиційні філологічні підходи часто не в змозі пояснити, як саме відбувається «збій» у процесі автоматизованого читання під впливом синтаксичної девіації та які стратегії вибирає мовна особистість для подолання змістової невизначеності.
-
У збірці акумульовано тези, подані на Міжнародну науково-практичну конференцію «Актуальні питання сучасної педагогіки: творчість, майстерність, професіоналізм». Матеріали відображають широкий спектр наукових пошуків і практичних напрацювань, представлених у межах тематичних секцій: психології та педагогіки вищої школи, модернізації інноваційних методик і технологій у закладах освіти, сучасних досліджень у галузі лінгвістики та лінгводидактики, фізичного виховання і спорту в контексті освіти, а також перспектив розвитку спеціалізованої освіти наукового спрямування. У збірці висвітлено актуальні проблеми педагогіки та психології, окреслено сучасні підходи до впровадження інноваційних освітніх технологій, розкрито особливості професійної підготовки педагогічних кадрів і тенденції розвитку освітнього простору. Матеріали збірки становлять інтерес для науковців, викладачів, аспірантів, здобувачів освіти та всіх, хто цікавиться актуальними питаннями розвитку сучасної освіти.
Keywords: айтрекінг; когнітивна діяльність читача; когнітивна лінгвістика; когнітивна психологія