Сучасні освітні інструменти як ефективний засіб підвищення рівня інформаційно-цифрової компетентності вчителя-словесника - Скрипник, Н. І.; Когутюк, О. В.; Волкотруб, А. О.; Skrypnyk, Nadiia; Kohutiuk, Oksana; Volkotrub, Arkadiy (Науковий журнал «Молодий вчений», 2023)
У даній статті розглядаються особливості впровадження дистанційного навчання в сучасну систему освіти. Цілі й завдання реформування освіти вимагають від майбутніх учителів української мови, упровадження не лише нових педагогічних технологій, методів і прийомів, а й інноваційних форм організації навчання. Визначено сутність майбутнього філолога нової формації. Описано актуальність розвитку дистанційної форми навчання в Україні. Нині дистанційне навчання перспективне і має право на існування, адже спонукає здобувачів освіти до самостійної роботи, сприяє підвищенню кваліфікації вчителів філологічних дисциплін та індивідуалізації процесу професійного становлення майбутнього вчителя-словесника, налаштовує на абсолютно нові можливості для креативного самовираження. Схарактеризовано доцільність використання сучасних освітніх інструментів для досягнення високого рівня володіння інформаційно-цифровою компетентністю. Закцентовано увагу на тому, що здобувачі вищої освіти повинні вміти ретельно добирати інструменти для підготовки до вивчення нового матеріалу, до виконання завдань; організовувати освітнє спілкування через Google for Education, Meet, Zoom, Skype, Viber; розміщувати на навчальній платформі закладів освіти чи в мережі Інтернет (Classroom, Moodle, Google-диск) мультимедійні матеріали (презентації, відеоролики тощо). Дистанційне навчання не передбачає відвідування закладу вищої освіти та здійснюється за допомогою комп’ютерної техніки, а тому цифрові онлайн інструменти відіграють основну роль, оскільки заняття відбуваються віддалено. З’ясовано, що освітній інструмент – це застосунок, програма або сервіс, за допомогою якого реалізується певна взаємодія між учасниками освітнього простору та викладачем. Здійснено огляд інструментів та ресурсів, підготовлено приклади їх застосування на всіх етапах освітнього процесу. Завдяки широкому вибору сучасних засобів можна створювати різні завдання, вправи на основі відео та аудіо матеріалів, текстової та графічної інформації, ілюстрованого матеріалу. Сучасний учитель-словесник повинен бути професійно мобільним, володіти самостійністю мислення, мовлення та гнучким менталітетом у рішенні складних завдань.
Modern educational tools as an effective means of raising the level of informational and digital competence of a teacher-philologist
This article examines the features of the implitation of distance learning into the modern education system. The goals and tasks of education reform require future teachers of the Ukrainian language to introduce not only new pedagogical technologies, methods and techniques, but also innovative forms of teaching organization. The essence of the future philologist of the new formation is defined. The relevance of the development of distance education in Ukraine is described. Currently, distance learning is promising and has the right to exist, because it encourages students to work independently, promotes the improvement of the qualifications of teachers of philological disciplines and the individualization of the process of professional formation of a future teacher-philologist, and provides completely new opportunities for creative self-expression. The expediency of using modern educational tools to achieve a high level of information and digital competence is characterized. Emphasis is placed on the fact that students of higher education should be able to carefully select tools for preparing for learning new material, for completing tasks; organize educational communication through Google for Education, Meet, Zoom, Skype, Viber; place multimedia materials (presentations, videos, etc.) on the educational platform of educational institutions or on the Internet (Classroom, Moodle, Google Drive). Distance learning does not involve visiting an institution of higher education and is carried out with the help of computer technology, so digital online tools play a major role, since classes take place remotely. It was found that an educational tool is an application, program or service, which is used to implement a certain interaction between the participants of the educational space and the teacher. An overview of tools and resources was carried out, examples of their application at all stages of the educational process were prepared. Thanks to a wide selection of modern tools, you can create various tasks, exercises based on video and audio materials, text and graphic information, and illustrated material. A modern lexicographer must be professionally mobile, have independent thinking and speech, and a flexible mentality in solving complex tasks.
Keywords: освітній простір; інформаційно-комунікаційні технології; цифрова компетентність; сучасні освітні інструменти; дистанційне навчання; educational space; information and communication technologies; digital competence; modern educational tools; distance learning